Lies - Gedragskundige
Je leert bij Sovak dat er zoveel meer is in het leven
Ik ben in 2003 afgestudeerd als Ontwikkelings- & Onderwijspsycholoog. De arbeidsmarkt was krap in die tijd. Uiteindelijk ben ik via een uitzendbureau bij SOVAK terechtgekomen. In de beginperiode heb ik op de groepen gewerkt, veelal groepen met een complexe problematiek. Dat heb ik altijd heel leuk gevonden, maar om toch ervaring als psycholoog op te doen heb ik een uitstapje gemaakt en me laten detacheren. Ook van die periode heb ik veel opgestoken. Ik raakte zwanger en dan maak je andere afwegingen. Ik ben tijdelijk gestopt, wilde tijd hebben voor mijn gezin. Tijdelijk werd 9 jaar en toen begon het te kriebelen. Ik heb bij SOVAK aangeklopt en kon aan de slag als begeleider. Al snel kreeg ik de mogelijkheid om door te groeien naar gedragskundige.
Ik heb veel profijt van de ervaringen die ik voor mijn zwangerschap op de groep heb opgedaan. Ik kijk nu veel meer naar wat haalbaar is en blijf niet teveel in theorie hangen. Ik richt me op een waardevolle balans tussen wat de theorie mij vertelt en hoe het in de praktijk werkt. Een gemiddelde werkdag is in elk geval nooit saai. Ik kan gerust bedenken hoe een dag eruitziet, maar ik weet nooit van tevoren wat er tussendoor komt. Dat onverwachte maakt het juist zo leuk.
Wat ik zelf erg fijn vind bij SOVAK is het laagdrempelige. Ik wandel zo een woongroep binnen of spreek collega’s aan, maar ook cliënten. We werken allemaal naar hetzelfde doel. Ook dat is fijn. Als je iets wilt bespreken dan doe je dat gewoon. Je kan altijd zeggen wat je vindt, goede discussies houden ons scherp.
Ieder mens kan op zijn manier gelukkig zijn en genieten van een volwaardig bestaan
Toen ik bij SOVAK begon zijn mijn ogen geopend. Het werken met deze doelgroep geeft veel voldoening. Ieder mens kan op zijn manier gelukkig zijn en genieten van een volwaardig bestaan. Het zou fijn zijn als meer mensen dat ook mogen ervaren. Die open blik geef ik ook door aan mijn kinderen. Mijn dochter heeft onlangs bijvoorbeeld haar snuffelstage bij ons op de dagbesteding gedaan. Ze vond het fantastisch. Een dagje meedraaien is een waardevolle manier om te ervaren dat er zoveel meer is in het leven. Dat heeft mijn dochter zeker leren waarderen.
Veel mensen weten niet dat er zoveel moois te halen is in de gehandicaptenzorg. Het is veelzijdig werk en je leert verder kijken, ontdekken wat er wel mogelijk is, creatief denken. Dat maakt het zinvol en uitdagend. Een van de bewoners rekent er bijvoorbeeld op dat ik elke keer precies dezelfde vragen stel. Zoiets kleins kan heel veel betekenen voor deze persoon. Andere cliënten zijn weer heel erg onbevangen, die geven je meteen een knuffel als ze je zien. Dat bedoel ik, er is zoveel moois te halen hier.
Ik krijg energie van de kleine successen, de stapjes die we zetten. Wat kunnen we nu al doen om ook in de toekomst levensgeluk mogelijk te maken? Tijdens dat proces is de emotionele betrokkenheid groot. Ik huil ook wel eens en soms raak ik wel eens gefrustreerd, maar ik ben ook erg gelukkig als het goed gaat met de cliënten. Dat mag er ook allemaal zijn. Het belangrijkste is dat ik aan het einde van de dag de kleine successen zie en daarvan kan genieten.
Lies over de functie gedragskundige
Als gedragskundige is kunnen invoelen erg belangrijk. Richting de cliënt, maar richting het systeem, de familieleden en andere betrokkenen. Overzicht behouden en samenwerken zijn ook belangrijk. Je hebt elkaar hard nodig.